آفات، بیماری و درمان

با دلایل پوسیدگی ریشه سانسوریا آشنا شوید

دلایل پوسیدگی ریشه سانسوریا چیست؟ - گیاه سیتی

در این مقاله می‌خواهیم به دلایلی که پوسیدگی ریشه سانسوریا را ایجاد می‌کند بپردازیم اما قبل از آن با این گیاه زیبا آشنا شوید. اگر شما سانسوریا در محیط زندگی‌تان داشته باشید مسلما روزتان را با نگاه کردن و دریافت انرژی از آن آغاز می‌کنید. سانسوریا یک گیاه زیبا، استوار و نمادی از انرژی و ثروت است. حال تصور کنید صبحی زیبا از خواب بیدار می‌شوید و گیاه سرزنده خود را پژمرده می‌یابید. این یکی از دردناک‌ترین اتفاقاتی است که هر شخصی ممکن است با آن مواجه شود.

این خیلی مهم است که بدانید اولین مشکلی که سانسوریا را تهدید می‌کند، صدمات وارد شده به ریشه آن است. گاهی سانسوریا شما ضعیف می‌شود ولی هرچه قدر علت این مشکل را جست ‌و‌ جو می‌کنید راه حلی نمی یابید؛ چرا که ریشه آن در زیر خاک از نگاه شما پنهان مانده و از درد و رنج آن آگاه نیستید. پس با ما همراه باشید تا شما را با علت‌هایی که ممکن است باعث پوسیدگی ریشه سانسوریا شود، آشنا کنیم.

از کجا بفهمم ریشه سانسوریا آسیب دیده است؟

سانسوریا گیاهی همیشه سبز و مقاوم است. اگر کوچک‌ترین مشکلی در آن به وجود آید سریعا آن مشکل را نشان می‌دهد.

اولین هشدار سانسوریا برای نشان دادن شرایط نامساعد برگ‌های زرد آن است. شما با مشاهده اولین برگ زرد سانسوریا، باید سریعا دنبال علت آن بگردید. چرا که گاهی کند عمل کردن باعث نابودی گیاه شده و شما دیگر نمی‌توانید گیاه خود را نجات دهید. اولین پیشنهادی که به شما می‌دهیم این است که روش‌های نگهداری خود را برای این گیاه بررسی کنید. می‌توانید برای بررسی سریع تر مقاله «چگونه سانسوریا شاداب و پر از پاجوش داشته‌باشیم؟» را مطالعه کنید تا سریع‌تر به نتیجه مطلوب برسید.

شما با بررسی روش‌های نگهداری، با انوع بیماری‌ها و مشکلاتی که سانسوریا را تهدید می‌‎کنند آشنا شده و می‌توانید آن مشکلات را برطرف سازید. اولین نشانه‌ای که باید نگران آن باشید برگ‌های زرد این گیاه است. وقتی برگ‌ها از پایین به بالا شروع به زرد شدن می‌کنند این نشانه پوسیدگی ریشه سانسوریا در درون خاک است.

در ادامه تک تک مواردی که سبب پوسیدگی ریشه سانسوریا شده را معرفی کرده و راه مقابله با آن را توضیح می‌دهیم.

نشانه‌های پوسیدگی ریشه سانسوریا چیست؟

 برای سرعت بخشیدن به نتیجه مطلوب عوامل پوسیدگی ریشه سانسوریا را به ترتیب اهمیت همراه با درمان آن برای شما آورده‌ایم:

۱. زیاده‌روی در آبیاری

اولین مشکلی که سانسوریا را تهدید می‌کند آبیاری بیش از حد است. با این که سانسوریا گیاهی مقاوم است ولی به این معنا نیست که میزان آب برای سانسوریا اهمیتی ندارد. گاهی افراد مبتدی این سوال را از ما می‌پرسند که: «من برای این که سانسوریا همیشه سبز و زیبایی داشته‌باشم هر روز به آن آب می‌دهم و همیشه خاک آن را مرطوب نگه می دارم.» این خطرناک‌ترین تهدیدی  است که منجر به نابودی سانسوریا می‌شود. باید بدانید که وقتی گفته‌ می‌شود سانسوریا گیاه مقاومی است؛ این بدان معناست که به آب کم عکس العملی نشان نمی‌دهد؛ چون سانسوریا یک گیاه گوشتی است و این توانایی را دارد که در برگ‌هایش آب کافی را ذخیره کند.

زمانی که آبیاری به این گیاه بیش از اندازه شود؛ خاک آن قادر به جذب اکسیژن مورد نیاز گیاه نبوده و دچار خفگی می‌شود. از طرفی رطوبت بیش از حد منجر به تولید قارچ در خاک شده و قارچ‌ها ریشه سانسوریا را بیمار می‌کنند.

درمان : اگر متوجه شدید مشکل زرد شدن برگ‌های سانسوریا آبیاری بیش از حد است، سریع‌ترین درمان خارج کردن ریشه گیاه از خاک مرطوب و تعویض خاک آن می‌باشد. در ضمن این کار باید برگ‌ها و قسمت‌های آسیب‌دیده سانسوریا را جدا کنید. با این کار شما یک موقعیت عالی برای تنفس سانسوریا و احیای مجدد آن فراهم می‌کنید.

نکته این درمان این است که وقتی خاک را تعویض کردید تا دو ماه به سانسوریا کود ندهید چون این کار PH خاک را تغییر داده و خاک را سمی می‌کند.

دلایل پوسیدگی ریشه سانسوریا را بدانید  - گیاه سیتی

۲. دمای پایین محیط

با این که آبیاری به سانسوریا باید کم انجام شود ولی گاهی افراد این نکته را رعایت نمی‌کنند که میزان آبیاری به دمای محیط نیز بستگی دارد. چون باید به میزان تبخیر شدن آب موجود در خاک توجه کرد. مسلما سرعت خشک شدن خاک گیاه در تابستان و زمستان با هم متفاوت است. پس باید به دمای محیط و سرعت خشک شدن خاک گلدان توجه کنید که وقتی خاک گلدان سانسوریا خشک شد، گیاه نیاز به آبیاری مجدد دارد.

درمان: به محض مشاهده رطوبت زیاد خاک عوامل موثر را بررسی کنید، اول تعداد دفعات آبیاری و سپس دمای محیط از جمله عوامل مهم هستند؛ که باید بررسی شوند. سپس با مدیریت بهتر بازه‌های زمانی آبیاری و فراهم کردن شرایط دمایی مناسب برای سانسوریا مشکل را به صورت اساسی حل کنید.

۳. زهکشی نامناسب خاک

گاهی تمام علت‌هایی که باعث زردی برگ سانسوریا می‌شوند را بررسی می‌کنیم ولی باز هم متوجه علت اصلی نمی‌شویم. برای اینکه علت اصلی را پیدا کنیم گاهی نیاز است به عوامل ظاهری گیاه توجه کنیم. شما وقتی به سانسوریا خود آب می‌دهید باید آبی روی سطح خاک باقی نمانده و ظرف مدت 30 ثانیه در خاک فرو رود، اگر زمان جذب آب بیش از 30 الی 40 ثانیه طول بکشد و آب روی سطح خاک به صورت راکد باقی بماند؛ این بدان معنی است که زهکشی خاک مناسب نبوده و آب در خاک در زمان بیشتری باقی می‌ماند. این موضوع سبب پوسیدگی ریشه سانسوریا شده و نابودی گیاه را به دنبال دارد.

درمان: با مشاهده آب راکد روی سطح خاک در زمان آبیاری باید سریعا در پی تعویض خاک گلدان برآیید. ترکیب خاک مناسب به این شکل است:

ترکیبی مساوی از   کوکوپیت + پیت ماس + پرلیت.  

با تهیه این خاک شما شاهد احیا و رشد عالی سانسوریا خود خواهید‌ بود.

۴. تعداد کم منافذ زهکشی گلدان

ممکن است شما عوامل را تا به این جا با دقت زیاد بررسی کرده باشید ولی باز هم شاهد ضعیف شدن و پژمردگی و حتی زرد شدن برگ‌های سانسوریا خود باشید. در این زمان شما باید به زهکشی گلدان سانسوریا توجه کنید. اگر زهکشی گلدان مناسب نباشد آب اضافه در خاک باقی مانده و باعث پوسیدگی ریشه سانسوریا می‌شود.

درمان: باید برای این مشکل گلدان سانسوریا را تغییر داده و گلدانی انتخاب کنید که زهکشی مناسب داشته ‌باشد. با این کار اکسیژن ‌رسانی کافی به ریشه سانسوریا صورت می‌پذیرد و گیاه مجددا احیا می‌گردد.

۵. جنس نامناسب گلدان

گاهی تمام نکات را برای نگهداری مناسب از سانسوریا رعایت می‌کنید ولی باز هم سانسوریا دچار مشکل می‌شود. در این زمان بهترین کار این است که به جنس گلدان توجه کنید. معمولا برای داشتن یک گیاه زیبا به شما پیشنهاد می‌شود که گلدان سفالی داشته ‌باشید ولی طرح‌های گلدان پلاستیکی شما را وسوسه می‌کند. گلدان‌های سفالی این توانایی را دارند که آب اضافی در خاک را به خود جذب کنند. در حالی که گلدان‌های پلاستیکی این قابلیت را ندارند. پس فریب ظاهر را نخوردید!

درمان: برای رفع این مشکل یا گلدان سفالی تهیه کنید یا کف گلدان پلاستیکی منافذ بیشتری را برای خروج آب اضافی تعبیه کنید.

۶. اندازه نامناسب گلدان

یکی از عواملی که افراد مبتدی در مورد نگهداری سانسوریا رعایت نمی‌کنند توجه به اندازه گلدان است. گاهی این تصور وجود دارد که «بهتر است یک گلدان بزرگ تهیه کنم تا نیاز نباشد خیلی زود گلدان را تعویض کنم». این تصوری اشتباه است. گیاه سانسوریا از آن دسته از گیاهان آپارتمانی است که برای رشد بیشتر به فضای کم نیاز دارد.

درمان: بهترین گلدان مناسب برای سانسوریا گلدانی است که تقریبا اندازه ریشه گیاه باشد. با این کار گیاه آب کافی دریافت کرده و دچار پوسیدگی نمی‌شود.

۷. چسبیدن کف گلدان به زیر گلدانی

به این نکته با دقت توجه کنید. این که گلدان دارای زهشکی مناسب باشد کافی نیست. با زهکشی مناسب آب اضافه از خاک خارج می‌شود ولی جمع شدن آب در زیر گلدانی تهدید جدی برای سانسوریا به شمار می‌رود. چون وقتی آب زیادی در زیر گلدانی جمع شود باعث می‌شود که مجددا آب به خاک برگشته و پوسیدگی ریشه سانسوریا را در پی داشته ‌باشد.

درمان: بهترین کار برای رفع این مشکل این است که شما سنگریزه‌هایی را در زیر گلدانی بریزید. با این کار گلدان بالاتر از سطح زیر گلدانی قرار گرفته و از بازگشت آب به خاک جلوگیری می‌شود.

سخن پایانی

در این مقاله سعی کردیم شما را با عواملی که باعث پوسیدگی ریشه سانسوریا می‌شود، آشنا سازیم. همچنین روش‌های درمانی مناسبی را ارائه کردیم تا بتوانید با مشاهده کوچک‌ترین آسیب، گیاه خود را درمان کنید و مانع پوسیدگی ریشه سانسوریا شوید. روش‌های ارائه شده هم جنبه درمانی داشته و هم جنبه پیشگیری! پس با رعایت نکات شما می‌توانید مانع بیمار شدن  و حتی از بین رفتن سانسوریا خود شوید.

شما پرسیده‌اید:

  • اگر اولین برگ زرد سانسوریا را مشاهده کردم چه کار کنم؟

شما باید سریعا روش‌های نگهداری سانسوریا را بررسی کنید. گاهی با بررسی روش‌ها پی به مشکل می‌برید. اگر بررسی به موقع انجام نشود ریشه سانسوریا آسیب دیده و دیگر نمی‌توانید گیاه خود را احیا کنید.

  • آیا بدون بررسی عوامل می‌توان با تعویض گلدان سانسوریا مشکل گیاه را برطرف ساخت؟

مسلما این پاسخ مناسبی به سانسوریا بیمار نیست. چون گاهی با تعویض گلدان به گیاه شوک ناگهانی وارد می‌کنید. در وهله اول روش‌های نگهداری و به خصوص میزان آبیاری به سانسوریا را بررسی کنید.

  • آیا نمی‌توان با گلدان پلاستیکی سانسوریا زیبا داشت ؟

البته که می‌توان با گلدان پلاستیکی سانسوریا زیبایی داشت؛ ولی باید به زهکشی گلدان و میزان آبیاری خودتان توجه لازم را داشته‌باشید.

دیدگاهتان را بنویسید