در این مقاله میخواهیم به علت زرد شدن برگ آگلونما بپردازیم اما بهتراست قبل از آن شما را با این گیاه اشنا کنیم. گیاه آگلونما یکی از گیاهان دوست داشتنی و محبوب آپارتمانی است که بومی نواحی گرمسیری آسیا محسوب میشود. بنابراین گیاهی سازگار با آب و هوای گرم و مرطوب است. آگلونما شرایط نگهداری سخت و دشواری ندارد، اما گاهی دچار مشکلاتی مثل زرد یا قهوهای شدن رنگ برگهایش میشود. به همین دلیل باید نکات مهم نگهداری آن را بدانیم و محیط مناسبی برای رشد و سلامت این گیاه فراهم کنیم. دلایلی برای زرد شدن برگ آگلونما وجود دارد که با اطلاع از آنها میتوانیم مشکل به وجود آمده را برطرف کرده و از نابود شدن گیاه جلوگیری کنیم.
چرا برگ های آگلونما زرد می شوند؟
برای زرد شدن برگ آگلونما ، دلایل مختلفی وجود دارد که باید از آنها اطلاع داشته باشیم. با شناخت دلایل متداول زردی برگهای این گیاه ، میتوانیم شرایط گیاه را از لحاظ متعدد بررسی کنیم. ممکن است آب فراوانی که به گلهایمان میدهیم، نور شدید خورشید یا کود بیش از حدی که در گلدانشان میریزیم باعث بروز این مشکل شوند.
سوال این است که چرا برگ آگلونمای ما زرد میشود؟ با ما همراه باشید تا مهمترین دلایل بروز این مشکل را بررسی کنیم.
۱. آبیاری نامناسب
آب دادن به گیاه آگلونما باید با دقت انجام شود. اگر بیش از حد یا کمتر از میزان کافی به این گیاه آب بدهید، ممکن است مشکلاتی مانند زرد شدن برگها به وجود بیاید. خاک گلدان آگلونما باید نه خیس، نه خشک بلکه در حد متعادلی مرطوب و نمدار باشد. اگر کمتر از میزان لازم به گیاه آب دهیم، ریشه آگلونما نمیتواند آب و مواد غذایی کافی دریافت کند. در چنین شرایطی گیاه برای صرفهجویی در مصرف انرژی دریافتی خود، انرژی برگ قسمتهای پایینتر ساقه را قطع میکند تا برگهای بالایی و جوانتر گیاه شانس بقای بیشتری داشته باشند. بههمین دلیل برگهای پایین آگلونما شروع به زرد شدن میکنند.
از طرفی زیاد از حد آب دادن گیاه هم به زرد شدن برگ آگلونما منجر میشود. وقتی خاک گلدان همیشه خیس باشد، هوای کافی به ریشه نرسیده و باعث ایجاد پوسیدگی در ریشه میشود. همچنین محیط همواره خیس خاک، موجب تکثیر قارچ و باکتری شده و به ریشهها آسیب میزند. مشخصترین نشانه قابل مشاهده این مشکلات، زردی برگهای گیاه است.
اقدامات مناسب برای جلوگیری:
از آبیاری بیش از حد خودداری کرده و فقط وقتی به گیاه آب دهید که چند سانتیمتر از بالای خاک (عمق 5-7 سانتیمتری از سطح خاک) خشک باشد. در فصل سردی مثل زمستان هم که تبخیر رطوبت از سطح خاک کمتر است، بهتر است فاصله بین هر دوبار آبیاری را بیشتر کنید. اگر قبلا به خاطر آبدهی زیاد پژمرده و زرد شدن برگ آگلونما رخ داده، اقدامات زیر را انجام دهید.
ریشه گیاه را آرام از خاک بیرون بیاورید و با آب شستشو دهید تا ذرات خاک چسبیده به آن جدا شود. ریشههایی از گیاه را که ظاهری نرم و تیره دارند و خراب شدهاند، جدا کنید. اگر قسمت زیادی از ریشه آسیب دیده، آن بخش را جدا کنید. اگر بخش زیادی از ریشه نیاز به جداسازی دارد، به علت کوچکترشدن ریشه، بهتر است تعدادی از برگهای آگلونما را هرس کنید تا انرژی کافی به سایر برگهای باقیمانده آن برسد.
درصورتی که احتمال آلودگی قارچی وجود داشته باشد، بعد از جداکردن قسمتهای آسیب دیده، بقیهی ریشه را به محلول قارچ کش آغشته کرده و سپس دوباره بکارید. همینطور بهتر است خاک گلدان را عوض کرده و خاکی تمیز، خشک با زهکشی مطلوب برای کاش مجدد انتخاب کنید.

۲. خشکی هوا
اگر هوای محیط اطراف گیاهتان رطوبت کافی نداشته باشد، احتمال زرد شدن برگ آگلونما وجود دارد. چراکه بومی نواحی مرطوب و گرمسیری بوده و برای سلامتی خود نیاز به رطوبت هوا دارد. خشکی هوا میتواند باعث زردی برگها و آسیب دیدن گیاه شود. بههمین دلیل توصیه میشود آن را در شرایطی نگهداری کنید که حدودا 60 درصد رطوبت در هوا وجود داشته باشد. بهخصوص اگر هوای محیط سرد و خشک است و در فصل زمستان، حواستان بیشتر به این موضوع باشد.
اقدامات مناسب برای جلوگیری:
برای مرطوبسازی هوا، میتوانید از دستگاههای بخور استفاده کنید. علاوهبر آن میتوانید در ظرفی آب ریخته و کنار گیاهانتان قرار دهید یا هرروز چند مرتبه با یک اسپری، آب را مستقیما روی برگهای آگلونما بپاشید. به این شیوه میتوانید با مرطوب کردن هوای اطراف از زرد شدن برگ آگلونما ناشی از خشکی، پیشگیری کنید.
۳. نور نامناسب
برای نگهداری گیاه آگلونما در شرایط مناسب، باید محیطی با نور غیر مستقیم داشته باشید تا زرد شدن برگ آگلونما اتفاق نیفتد. قرار گرفتن در برابر نور مستقیم و زیاد آفتاب، میتواند باعث ایجاد سوختگی و زردشدن برگهای گیاه شود. شدت بالای نور خورشید، روند تبخیر آب و مصرف مواد مغذی در گیاه را سریعتر از سرعت جذب مواد توسط ریشه میکند. بههمین دلیل گیاه با کمبود روبرو شده و برگها دچار زردی و پژمردگی میشوند.
از طرفی اگر گیاه شما در شرایطی قرار بگیرد که نور کافی و در حد متوسط دریافت نکند، بطور خودکار با قربانی و پژمرده کردن برگهای مسنتر خود، شانس نجات برگهای تازهتر و جوانتر را افزایش داده و به گونهای در انرژی صرفهجویی میکند.
اقدامات مناسب برای جلوگیری:
برای جلوگیری از زرد شدن برگ آگلونما گلدان آن را به جای قرار دادن در جلوی آفتاب، در سایه و در معرض نور غیرمستقیم و متعادل بگذارید. انواعی از آگلونما که برگهای سبزتر دارند، بیشتر با سایه سازگار هستند.
۴. چرخه طبیعی عمر گیاه
ممکن است دلیل زرد شدن برگ آگلونما ، کمبود و مشکل جدی نباشد. این احتمال هم وجود دارد که برگهای پیرتر در انتهای عمر طبیعی خود زرد و پژمرده شوند. این روند طبیعی نه تنها ناشی از وجود مشکل خاصی نیست، بلکه به سایر برگها کمک میکند مواد غذایی بیشتری دریافت کرده و بهتر رشد کنند. در چنین شرایطی برگهای پایین ساقه آگلونما زرد شده و میریزند، اما برگهای بالایی سالم و سرحال هستند. همچنین در قسمتی که برگ قدیمی از ساقه جدا میشود، ساقه جدید برای رشد برگهای جدید تشکیل میشود.
۵. دمای پایین محیط
آگلونما با هوای گرم سازگار و نسبت به هوای سرد، حساس و آسیبپذیر است. پس بهتر است دمای محیط را کنترل کرده بین 20 تا 25 درجه سانتیگراد نگهدارید. بهخصوص دمای پایینتر 12 درجه، در طولانی مدت موجب تنش گیاه شده و باعث زرد شدن برگ آگلونما میشود.
اقدامات مناسب برای جلوگیری:
با یک دماسنج دمای محیط را کنترل کرده و در صورت سرد بودن هوا، با وسایل گرمایشی دما را به حد متعادل برسانید.
۶. کود دهی زیاد
این گیاه بهطور طبیعی و بدون تقویت با کود هم میتواند رشد کند و گل بدهد. اما گاهی برای تغذیه بیشتر آن، از کود حاوی پتاسیم، فسفر و نیتروژن با نسبتی متعادل استفاده میشود. استفاده از میزان بیش از حد کود، باعث نمکی شدن خاک و آسیب به ریشه آگلونما میشود. به دنبال این مشکل، ریشهها نمیتوانند جذب مواد را به درستی انجام داده و گیاه آن را در ظاهر با زرد شدن برگ آگلونما نشان میدهد.
اقدامات مناسب برای جلوگیری:
از کود دادن افراطی به گیاه آگلونما خودداری کرده و نهایتا 1 یا 2 بار در سال از کود برای تقویت گیاهتان استفاده کنید. نسبت توصیه شدهی کود، نسبت 2:1:3 است. همچنین پیشنهاد میشود صرفا از کودهایی کمک بگیرید که بهمرور زمان تجزیه میشوند. از طرفی در اوقاتی که خاک گلدان آگلونما بسیار خیس یا خشک است، از کوددهی خودداری کنید.
۷. آب آبیاری نامناسب
متاسفانه آب لوله کشی شهری دارای مواد شیمیایی است که میتواند به گیاه آسیب وارد کرده و برگها را زرد کند. همچنین آب میتواند اسیدیته خاک را به سمت بازیتر شدن ببرد و هرچه محیط خاک از pHهای اسیدی فاصله بگیرد، توان ریشه برای جذب مواد مغذی از آن کمتر میشود. پس طبیعی است که آب شهری بهمرور باعث زرد شدن برگ آگلونما شود.
اقدامات مناسب برای جلوگیری:
برای آب دادن به آگلونما ترجیحا از آب مقطر یا آب جمع شده باران استفاده کنید. در غیر این صورت، اجازه دهید آب شهری 24 ساعت در ظرفی بماند تا مواد شیمیایی درونش تهنشین شوند و سپس از آن برای آبدهی استفاده کنید.

۸. عدم دریافت مواد غذایی کافی
اگر گیاه آگلونما به هر دلیلی مواد غذایی کافی خود را دریافت نکند، انرژی لازم برای رشد آن تامین نمیشود و با از دست دادن یک یا چند برگ، سعی میکند بقای خود را حفظ کند.
اقدامات مناسب برای جلوگیری:
در چنین شرایطی باید کیفیت آب و اسیدیته خاک گلدان آن را بررسی کرده یا با کوددهی گیاهتان را تقویت کنید. همچنین مطمئن شوید که آگلونما نور کافی و مناسب دریافت کند.
۹. آفتها و عوامل بیماریزا
دچار شدن به آلودگیهای قارچی یا باکتریهای بیماریزا، یک عامل مهم دیگر است که به برگهای گیاه آسیب میرساند و باعث زرد شدن برگ آگلونما میشود. مشکلاتی مثل بیماری آتشک و پوسیدگی ریشه، در این مورد مطرح هستند. آتشک باعث به وجود آمدن لکههای آبدار روی برگ، نرمی و بدبو شدن ساقه گیاه میشود. پوسیدگی ریشه هم باعث میشود رنگ طبیعی و سفید ریشه، به رنگ تیره قهوهای یا سیاه تبدیل شود. بعضی از آفتها مثل مگس سفید، کنه، ریشک بال و شپسک آردی هم میتوانند سلامت آگلونما را تهدید کنند.
اقدامات مناسب برای جلوگیری:
بطور منظم وضعیت گیاه خود را بررسی کنید تا در صورت ابتلا به بیماری، بتوانید زودتر از آنکه دیر و زرد شدن برگ آگلونما اتفاق بیفتد، برای نجاتش راه چارهای پیدا کنید. برای پیشگیری از پوسیده شدن ریشه یا طوقه گیاه باید از آبیاری بیش از حد جلوگیری کرده و مطمئن شوید که خاک میتواند مقدار اضافی آب را از خود عبور دهد تا از زیر گلدان خارج شود. همچنین آب را بهآرامی روی خاک بریزید و قسمت بیرونی ساقه را با آب خیس نکنید.
بیماری آتشک معمولا در تابستان به وجود میاید و برای جلوگیری از زرد شدن برگ آگلونما میتوانید از قارچکشها کمک بگیرید. برای دور نگهداشتن خطر حشرات و آفات هم میتوان برگها را با صابونهای آفتکش تمیز کرد.
سوالات متداول درباره زرد شدن برگ آگلونما
رایج ترین علت زردی برگهای آگلونما چیست؟
رایجترین دلیل برای این مشکل، آبیاری زیاد گیاه یا نداشتن زهکشی مناسب است. همچنین نور شدید یا دمای پایین محیط نگهداری گل آگلونما هم میتوانند موجب زرد شدن برگ آگلونما شوند.
آیا برگ زرد شده گیاه آگلونما دوباره سبز میشود؟
فقط در صورتی که برگهای گیاه به خاطر کمبود مواد مغذی زرد شود، میتوان آن را با راهحلهایی مثل کود دهی جبران و احیا کرد. اما اکثر اوقات برگهای زرد شده ناشی از آسیب غیر قابل برگشتی هستند و دوباره سبز نمیشوند.
با برگهای زرد شده آگلونما چکار کنیم؟
توصیه میکنیم برگهایی را که بهطور کامل زرد شدهاند، از ساقه جدا کنید. این کار کمک میکند انرژی در دسترس آگلونما هدر نرود یا از پخش و زیاد شدن بیماری جلوگیری میکند.
کلام آخر
با توجه به مواردی که در بالا گفتیم، در صورت مشاهده زرد شدن برگ آگلونما، شرایط گیاه را بررسی کنید. نکات مختلفی مانند میزان آبیاری، دما و نور مناسب، کیفیت آب مورد استفاده برای آبیاری، رطوبت هوای محیط و احتمال بیماری را مد نظر داشته و اقدامات لازم را برای رفع مشکل و جلوگیری از پژمردگی گیاه انجام دهید.