انواع گیاهان آپارتمانی

با 16 نوع ازانواع گیاه فیکوس آشنا شوید

انواع گیاه فیکوس - گیاه سیتی

انواع گیاه فیکوس از محبوب‌ترین گیاهان برای رشد در داخل خانه محسوب می‌شوند. هر یک از شاخ و برگ‌های منحصر به فرد فیکوس با ظاهر شگفت انگیز خود می‌تواند حس لذت بخشی را به محیط شما هدیه دهد. آیا می‌دانستید فیکوس تنها به یک صورت وجود ندارد؟ آیا انواع فیکوس را می‌شناسید؟ آیا تعداد اعضای خانواده فیکوس را می‌شناسید؟ آیا فیکوس‌های خاص با رنگ‌ها و ظاهر متفاوت را دیده‌اید؟ با ما همراه باشید تا پاسخ همه این سوالات را مشاهده کنید. مطمئنا شگفتی پاسخ این سوالات شما را متحیر خواهد ساخت!

در مورد گیاه فیکوس چه می‌دانید؟

گیاه فیکوس بومی مناطق گرمسیری است. اگر شرایط نگهداری آن به خوبی رعایت شود؛ امکان رشد آن در سراسر این کره خاکی وجود دارد! آیا با انواع فیکوس آشنایی دارید؟ شاید باور این موضوع برای شما دشوار باشد اما بدانید که فیکوس خانواده‌ای ۸۵۰ عضوی دارد! این خانواده بزرگ هر کدام می‌توانند با ظاهر و رنگ‌های منحصر به فرد خود شما را شگفت زده کنند.

حالا که متوجه شدید فیکوس یک خانواده بزرگ دارد؛ به معرفی برخی از پرطرفدارترین اعضای خانواده فیکوس می‌رویم، تا به آن‌ها بیشتر بپردازیم:

۱. انجیر برگ کمانچه (Ficus lyrata)

انجیر برگ کمانچه محبوب‌‎ترین نوع از انواع گیاه فیکوس برای رشد در داخل خانه است. این درختان دارای تنه‌های دوست‌داشتنی، باریک، قهوه‌ای رنگ و برگ‌های پهن و براقی هستند که شکلی شبیه به کمانچه دارند و در پایه‌ها و نوک آن‌ها پهن‌تر می‌شوند. درختان انجیر برگ کمانچه که بومی غرب آفریقا هستند، در زیستگاه طبیعی خود می‌توانند تا حدود ۱۵ متر ارتفاع داشته باشند و این در حالی است که در داخل خانه، آنها می‌توانند تا حدود ۳ متر رشد کنند.

۲. انجیر خزنده (Ficus pumila)

انجیر خزنده - گیاه سیتی

گیاه انجیر خزنده یا گیاه انجیر از انواع گیاه فیکوس و بالارونده است و به صورت بومی در شرق آسیا رشد می‌کند. همانطور که از نام آن مشخص است، این فیکوس یک درخت انگور مانند است که عادت روندگی یا کوهنوردی دارد! در نتیجه، باید از آن به خوبی محافظت و نگهداری کنید تا بتواند با کمک یک تکیه‌گاه مناسب سرزندگی خود را حفظ نماید. مراقب باشید که گیاه انجیر خزنده به دیوارهای داخلی نچسبند؛ چرا که گاهی جدا کردن آن‌ها از دیوارها سبب آسیب به دیوارها می‌شود!

۳. درخت انجیر آفریقایی (Ficus cyathistipula)

این گونه فیکوس می‌تواند به صورت درختان کوچک، درختچه‌ها یا لیاناهای همی پیفیتی رشد کند که به کناره‌های درختان دیگر در جنگل های استوایی آفریقا می‌چسبند. درخت انجیر آفریقایی که در داخل خانه نیز می‌تواند رشد کند، معمولاً به درختی کوچک با برگ‌های بیضی شکل تبدیل می‌شود که تنه باریک گیاه با شاخ و برگ‌های بزرگ و سرسبز پوشانده شده است.

۴. انجیر دارواش (Ficus deltoidea)

این گونه فیکوس بومی جنوب شرقی آسیا است. دارای برگ‌های سبز روشن و گردی است که در آب و هوای بومی خود به صورت درخت یا درختچه همی پیفیتیک رشد می‌کند. انجیر دارواش نام خود را از توت‌های سفید متمایل به قرمزی گرفته است که این گیاه زمانی که آفتاب کافی دریافت کند؛ به وجود می‌آیند.

۴. انجیر معمولی (Ficus carica)

انجیر معمولی که بومی آسیای غربی، خاورمیانه و مدیترانه است، گونه‌ای از انواع گیاه فیکوس بوده که احتمالاً بیشتر با آن آشنا هستید، زیرا این گونه از درخت فیکوس میوه‌هایی را تولید می‌کند که همه ما آن را با نام «انجیر» می‌شناسیم. شما حتما تا به حال از این میوه‌های شیرین لذت برده‌اید، حتی ممکن است خشک شده این میوه خوشمزه را در مرباها یا دسرهای مختلف چشیده‌ باشید.

۵. انجیر برگ قرمز (Ficus congesta)

انجیر برگ قرمز بومی شمال شرقی استرالیا، اندونزی، فیلیپین و پاپوازیا است که در جنگل‌های بارانی و اغلب در کنار نهرها و بستر رودخانه‌ها رشد می‌کند. برگ‌های بالغ این گونه از انواع گیاه فیکوس به رنگ سبز بسیار زیبایی هستند و چشم هر بیننده‌ای را به خود خیره می‌کنند. طول برگ‌های این گونه از انواع گیاه فیکوس به اندازه ۱۲ تا ۲۵ سانتی‌متر است! شاخه‌های انجیر برگ قرمز با یک الگوی مشخص پر از جوانه شده و مرتبا تکرار می‌شود. با کمال تعجب، وقتی از بالا به این درخت نگاه کنید طرح گل سرخ را روی آن مشاهده می‌کنید. رویش شاخ و برگ جدید روی تنه این درخت با رنگ‌های نارنجی متمایل به قرمز و مسی قابل مشاهده است؛ به همین خاطر نام انجیر برگ قرمز روی آن گذاشته شده است.

۶. درخت لاستیکی بورگوندی (“Ficus elastica “Burgundy”)

درخت لاستیک بورگوندی که بومی جنگل‌های بارانی آمریکای جنوبی و هند است، گونه‌ای بسیار چشم نواز از انواع گیاه فیکوس است. این گونه دارای برگ‌های بزرگ، براق، سبز تیره و بیضی شکل است که هر کدام طرحی راه‌راه دارد و دارای یک رگبرگ مرکزی منحصر به فرد به رنگ قرمز روشن یا شرابی است. شرایط نگهداری از این گیاه نسبتاً آسان است، اما به خوبی با تغییرات سازگار نمی‌شود. بنابراین، قبل از آوردن آن به خانه خود، مکانی مناسب برای آن انتخاب کنید.

۷. درخت لاستیکی متنوع (“Ficus elastica “Ruby”)

درخت لاستیکی رنگارنگ یا درخت لاستیکی یاقوتی یکی از زیباترین گیاهان فیکوس برای رشد در خانه است. این گونه منحصر به فرد دارای برگ‌های بزرگ و پهنی است که با رنگ‌های کرم، سبز و صورتی یا قرمز چشم هر بیننده‌ای را به سمت خود جلب می‌کند! در حالی که این درخت لاستیکی یکی از جذاب‌ترین درختان است، نسبت به سایر درختان مشابه خود در رنگ‌های دیگر به نور خورشید بیشتری نیاز دارد زیرا برگ‌های رنگارنگ آن به دلیل وجود روشن بودن فوتوسنتز نکرده‌اند و به نور غیر مستقیم زیادی نیاز دارند.

۸. درخت لاستیکی (‘Ficus elastica ‘Robusta)

این گونه از انواع گیاه فیکوس با نام فیکوس الاستیکا دارای ظاهری فشرده‌تر و برگ‌های پهن‌تر است که به لطف شاخ و برگ‌های ضربه‌پذیر و اندازه کم آن‌ها یک انتخاب عالی برای نگهداری آن‌ها در آپارتمان است. همچنین یکی از ساده‌ترین درختان فیکوس برای رشد در محیط‌های سرپوشیده نگهداری از همین گونه است؛ زیرا می‌تواند شرایط نوری کم‌تری که ممکن است در خانه برای آن به وجود آید را به خوبی تحمل کند. از طرفی نیاز به رطوبت کم‌تر در آن باعث شده طرفداران زیادی را به سوی خود جذب کند.

۹. درخت لاستیکی (Ficus elastica)

اگرچه انواع گیاه فیکوس شکل‌های متعددی دارد ولی این گونه خاص بومی جنوب شرقی آسیا است و در حقیقت درخت لاستیک اصلی است و یکی از محبوب‌ترین گیاهان آپارتمانی به شمار می‌رود. درخت لاستیک تنه‌ای باریک و قهوه‌ای رنگ دارد که از آن برگ‌های بزرگ، پهن و بیضی شکل به رنگ سبز براق با الگوی متناوب در اطراف ساقه جوانه می‌زنند. در طبیعت، این درخت فیکوس می‌تواند تقریباً به 30 متر برسد! با این حال نگهداری از آن در داخل خانه رشد آن را کنترل می‌کند.

۱۰. انجیر گریان (Ficus benjamina)

وقتی با شناخت انواع گیاه فیکوس به یکی از خاص‌ترین نوع فیکوس‌ها فکر می‌کنید؛ ممکن است، فیکوس بنجامین(که معمولاً انجیر گریان، انجیر بنجامین یا درخت فیکوس نامیده می شود) در ذهن شما نقش ببندد.  این نوع درخت فیکوس معمولاً برای رشد با ساقه‌ها یا تنه‌های حالت بافته شده و شکاف‌دار و همچنین شاخ و برگ‌های شکل باله‌ای پرورش داده می‌شوند. شاید برایتان جالب باشد که بدانید انجیر گریان گیاه رسمی بانکوک بوده و مورد علاقه برای استفاده در فضاهای اداری در سراسر جهان است.

۱۱. بانیان هندی (Ficus benghalensis)

فیکوس بانیان هندی یکی نوع از انواع گیاه فیکوس کشور هند است و به همین خاطر این نام بر روی آن گذاشته شده است. این گونه فیکوس در طبیعت رشد چشمگیری دارد؛ با این حال در داخل خانه رشد آن به مقدار زیادی کنترل می‌شود. 

۱۲. بانیان چینی (Ficus microcarpa)

فیکوس میکروکارپانام‌های رایجی دارد که شامل بانیان چینی، بانیان مالایی، لورل هندی و انجیر پرده‌ای می‌شود.  زیستگاه بومی آن مناطق گرمسیری جنوب شرقی آسیا و استرالیا است. میوه این گونه درختی، توت‌های قرمز مایل به سفید رنگی است. همچنین اغلب به شکل مینیاتوری به عنوان درخت بونسای کشت می‌شود .

۱۳. انجیر خلیج مورتون (Ficus macrophylla)

انجیر خلیج مورتون، یک نوع از انواع گیاه فیکوس برگ‌های بزرگ یا بانیان استرالیایی، به‌عنوان درختی بزرگ (تقریباً ۶۰ متر ارتفاع) و همیشه سبز در محدوده استرالیا رشد می‌کند.  این درخت فیکوس دارای سیستم‌های ریشه‌ای بزرگ و چشم‌گیر است که از زیر زمین خارج می‌شود ولی با این حال زنده می‌ماند!  این گونه فیکوس با این ظاهر خود نمایش شگفت انگیزی را در طبیعت خلق می‌کند.

۱۴. رتوسا بونسای (Ficus retusa)

رتوسا بونسای - گیاه سیتی

این درخت فیکوس که بومی مجمع‌الجزایر مالایی است، هنگام رشد در زیستگاه طبیعی خود می‌تواند تا بیش از ۹ متر ارتفاع داشته باشد. با این حال، Ficus retusa  را معمولاً retusa bonsai می‌نامند؛ زیرا اغلب در داخل خانه به عنوان یک درخت بونسای مینیاتوری کشت می‌شود.

۱۵. انجیر Alii (Ficus maclellandii)

انجیر Alii یا انجیر برگ موزی که بومی هند، چین و آسیای جنوب شرقی است. این نوع از انواع گیاه فیکوس دارای دو نوع برگ است و هر دو بلند و باریک هستند. برگ‌هایی که در نزدیکی بالای شاخه‌های بلندتر رشد می‌کنند، پهن‌تر از برگ‌های باریک‌تری هستند که از شاخه‌های نزدیک‌تر به زمین به سمت پایه گیاه رشد می‌کنند.

۱۶. درخت شورا (Ficus altissima)

درخت شورا - گیاه سیتی

فیکوس آلتیسیما که معمولاً درخت شورا یا انجیر بلند نامیده می‌شود، بومی جنوب شرقی آسیا است و هنگام رشد در زیستگاه طبیعی خود می‌تواند به ارتفاع حدود ۳۰ متر برسد. این یک فیکوس اپی فیتیک است که با “خفه کردن” یا بالا رفتن از درختان مجاور خود رشد می‌کند.

سخن پایانی

در این متن سراسر از شگفتی سعی ما بر این بود که شما را با انواع فیکوس و گونه‌های مختلف آن آشنا کنیم. مهم نیست که کدام درخت فیکوس مورد علاقه شما است، مهم این است که گونه‌ای را انتخاب و  شرایط عالی‌ای را برای زندگی آن فراهم کنید. هنگام انتخاب نوع درخت فیکوس و مکان آن در خانه، حتماً شرایط نور، دما و رطوبت را در مکان برای گیاه خود در نظر بگیرید. نگهداری اصولی از گیاه فیکوس در شرایط محیطی مناسب به شما کمک می‌کند تا از زندگی طولانی و شادی به همراه گیاه خانگی خود را تجربه کنید.

سوالات متداول:

  • آیا هر نوع از انواع گیاه فیکوس را می‌توان در خانه نگهداری کرد؟

در این متن سعی ما بر این بود که شما را با انواع فیکوس آشنا کنیم و ویژگی‌های ذاتی آن‌ها را تک به تک به شما ارائه دهیم. با توجه به متنی که در بالا وجود دارد؛ به احتمال زیاد شما نتوانید برخی از گونه‌ها را پیدا کنید ولی با این حال شرایط داخل منزل باعث تغییر شرایط رشد برای گیاهان به خصوص انواع فیکوس خواهد شد. با این وجود در خانواده فیکوس‌ها مشاهده کردید که بسیاری از آن‌ها درختان بزرگی هستند که نمی‌توان آن‌ها را داخل آپارتمان نگهداری کرد.

  • آیا شرایط نگهداری برای انواع فیکوس یکسان است؟

برای پاسخ به این سوال باید به شما پیشنهاد کنیم در ابتدا متن بالا را مطالعه کرده و با انواه گونه‌های فیکوس آشنا شوید. گونه‌هایی که دارای رنگ‌های روشن‌تر هستند؛ به مراتب به نور بیش‌تری احتیاج دارند.

  • آیا رطوبت مورد نیاز برای تمام اعضای خانواده فیکوس‌ها یکسان است؟

فیکوس‌ها بومی مناطق گرمسیری هستند به همین خاطر به رطوبت و دمای تقریبا بالایی علاقه زیای دارند. با این حال به خاطر داشتن برگ‌های بزرگ و ضخیم توانایی ذخیره کردن رطوبت مورد نیاز خود را دارند. البته ناگفته نماند که این توضیح در مورد گونه‌هایی صدق می‌کند که دارای برگ‌های بزرگی هستد.

دیدگاهتان را بنویسید